Hoe begin je met beeldhouwen?

Gaat het over beeldhouwen dan wordt hiermee bedoeld dat er een bepaald object uit een blok materiaal wordt gehakt. In tegenstelling tot andere vormen van kunst zoals tekenen of schilderen betreft het bij beeldhouwen een driedimensionale kunstvorm.

Wie gaat beeldhouwen heeft hierbij de keuze uit een groot aantal verschillende materialen. In de afgelopen jaren zijn hier steeds meer materialen bijgekomen. Een ding is zeker, ook voor beginnende beeldhouwers is het eenvoudig om met deze leuke hobby te beginnen.

frsfs

Dit heeft namelijk een doel en dat is dat je hierdoor meer energie zult hebben om door te gaan. Of je nou een dier, abstract object of een beeld van een mens wilt maken. Begin er gewoon aan en je zult zien dat je inspiratie vanzelf zal volgen.

Beginnen met beeldhouwen

Het ene materiaal leent zich makkelijker voor beeldhouwen dan het andere. Wanneer je zachte materialen gebruikt zoals hout, klei, kalksteen en gips kan je deze veel makkelijker verwerken dan harde materialen zoals marmer.

Wordt er gebruik gemaakt van zachtere materialen dan is het voor een beginnende beeldhouwer veel makkelijker om de technieken van beeldhouwen onder de knie te krijgen. Het is voor mensen die beginnen met beeldhouwen belangrijk om een onderwerp te kiezen wat hun interesse heeft.

Als je geen ervaring hebt kan werken met 3D een grote uitdaging zijn. Daarom is het verstandig om voor je begint eerst een paar hulplijnen op het materiaal te tekenen. Hiermee kan je eenvoudig een ruwe versie van je object uit het materiaal hakken.

Zodra je dit gedaan hebt begin je met het verfijnen van je object. Je kan de details van je creatie nu verder uit gaan werken. Wel is het bij beeldhouwen belangrijk om goed de techniek te leren. Het is een feit dat je hiervoor veel zult moeten oefenen.

frsfv

Wat heb je nodig om te gaan beeldhouwen?

Bij klassiek beeldhouwen geldt eigenlijk maar een regel. Eigenlijk mag je niets anders doen dan alleen maar materiaal verwijderen. Zodra je dit hebt gedaan is er sprake van een sculptuur of een beeld. Wordt er nog ander materiaal toegevoegd dan noemt men dit een plastiek.

Om beelden te maken kunnen diverse materialen worden gebruikt. Daarnaast heb je een paar beitels nodig. Daarnaast gebruik je een hamer om op de beitels te tikken. Om je beeld af te werken gebruik je materiaal waarmee je je beeld kunt polijsten of gladschuren.